Αρθρο απο το περιοδικό  της Αργεντινης:

http://www.avesmagacin.com.ar/entrevista-al-profesor-y-criador-de-canarios-de-canto-roller-harz

Συνέντευξη με τον καθηγητή- εκτροφέα καναρινιών Harz Roller Don Rodolfo Jorge Ramirez Ottone

AM: Γνωρίζουμε την εκτεταμένη εμπειρία σας στη δραστηριότητα των καναρινιών Roller, αλλά πώς έφτασαν  τα καναρίνια στη ζωή σας;

RR:Στην παιδική μου ηλικία, αλλά και αργότερα όπως και σχεδόν όλοι γνώρισα ολα τα είδη της   καναρικουλτουρας. Υπήρχαν καναρίνια της χώρας μου, ντόπια αλλά και άλλα με …  «δαχτυλίδι» .Καποια που είχαν χάρισμα στο τραγουδι με πεντιγκρι  και «γενεαλογία», χαρισματικα στα φλάουτα και το τραγούδι τους αυτό έδινε μεγάλη αξία και κύρος. Μου άρεσαν  επίσης το καναρίνια χρώματος , το κόκκινο, χαλκό, κ.λπ.
AM: Πώς αποκτήσατε  γνώσεις όσον αφορά το  Harz;

RR: Είχα την τύχη μερικα τετράγωνα απ οτο σπίτι μου να βρίσκονται τα γραφέια του Σύλλογου εκτροφέων  και της Ένωσης Roller  Αργεντινή (UCRA) ,  στην Avenida Entre Rios y Pavón.  Υπήρχαν απ έξω φωτογραφίες  των Καναρίων Νήσων ..Κάτι τέτοιο προσέγγισε τη περιεργεια μου και απο τοτε εγίνα μελος ,αρχισα τη μελετη πανω στην εκτροφή και τη διαχείριση τους.Απο εκει   αγόρασα και τα πρωτα  από τα θηλυκά τα οποία συνδίασα με ενα ρολλερ ενός γειτονα  .

AM:Είχες στήριξη απο κάποιον στα πρώτα σου βήματα ,σου δίδαξε κάποιος τα μυστικά και τη γνώση του κελαηδίσματος των Ρόλλερ?
RR: Μέχρι το 1985 οχι, επειτα γνώρισα εκτροφείς μέσα στον UCRA με τους οποιους εγινα φίλος. Αυτοί ήταν  ο Roberto Ancarola, Maximiliano Henriquez, και άλλοι.
AM: Γνωρίζουμε τις δυνάμη σας  ως συγγραφέας, μέσα από τα πολλά   έργα του που έχετε δημοσιευσει.. Πόσα έργα της λογοτεχνίας και αν δεν εχετε γράψει
RR: Έχω γράψει αρκετα μυθιστορήματα  σε συνεργασία με τον Martin και Augusto Dedeu Santilli, σύνολο  έξι. Και ένα βιβλίο με ποιήματα, ανέκδοτα
AM: Μοιραστήκατα αυτη την λογοτεχνική δραστηριότητα σας ποτέ με το καναρίνι? Ποια είναι τα έργα που έχουν γραφτεί για το καναρίνι Harz;
RR: Έχω γράψει περί της αναπαραγωγής του καναρινιού  και το τραγούδι του Harz Roller, ένα εγχειρίδιο τσέπης για αρχάριους καθώς και για την   Ιστορία του Roller Harz
AM: Έχετε κάνει καριέρα ως κριτής καναρινιων  φωνής , μετράει αυτό ως καριέρα?
RR: Ήταν μια μεγάλη   περιπέτεια. Άρχισα να διαβάζω σχεδόν το σύνολο των περιοδικών  στο El Canario και UCRA Fratantoni. Τότε αγόρασα to Roller canary treaτy και άρχισα τη μελέτη. Ύστερα από σύσταση του Αντόνιο Μαρτίν, Roberto Ancarola επισκέφθηκα το  σπίτι τους για να αγοράσω  καποια καναρίνια   . Γι ‘αυτό βοήθησε ο Maximiliano Henriquez. Αγόρσα  ένα όμορφο καναρίνι απο τον  Teijeiro Ruben μελος  της ένωσης κτηνοτρόφων της Ουρουγουάης με κατευθυνση  Roller Schöckel . Από την αρχή είδα ότι δεν μπορώ απο μονος να καταλάβω ποια καναρινια ξεχωριζουν και ετσι θα επρεπε καποιος να τα εκτιμησει να τραγουδούν , αποφάσισα γι’αυτό ο ίδιος να δώσω μαθήματα στη Σχολή Ancarola της Ουκρανίας και να γίνω κριτης . Αλλά επειδή υπήρχαν πολλές ανησυχητικές συζητήσεις και ο καθένας έλεγε το δικο του , εμείς με τον Κάρλος Μ. Vidal, John A. Pena, Alberto Pellegrino και άλλους, το βράδυ που θα έφευγαν οι περισσοτεροι εκτροφεις  θα έφευγαν και οι κριτες  θα μπορουσαμε να μάθουμε  από τους βετεράνους εκτροφεις  ησυχα και ειρηνικα . Αλλά αυτο δε κράτησε για πολυ  , υπήρχαν προβλήματα  στο συλλογο ,διαφωνιες κόντρες  , διαφωνήσαμε και φύγαμε, αλλά δεν παραιτηθηκαμε απο την  UCRA . Ως εκ τούτου αποφασίσαμε να κάνουμε δικό μας σύλλογο , και επικυρώνεται έτσι  η Roller Λέσχη Aργεντινης. Εκπαιδευτές μας ήταν σχεδόν όλοι οι κριτές  αντάρτες  της COM Fiuza Osvaldo Antonio Bence, Hector Lopez, μετά από μεγάλες μελέτες που λάβαμε από τους κριτές και καθοδήγηση απο το  κλαμπ της Ορνιθολογικής  Ομοσπονδίας της Αργεντινής. . Ήταν ένα πολύ δύσκολο έργο για πολλά χρόνια. Οι ευχαριστίες μου σε όλους όσους μας έχουν διδάξει..

AM: Ποια είναι η κατάσταση της εκτροφής  Harz  στη χώρα μας και τον υπόλοιπο κόσμο;

RR: Απο το  85 μέχρι σήμερα έχουμε χάσει πολλούς καλούς εκτροφείς  και κριτές , ως εκ τούτου, αν και υπάρχει αρκετός ενθουσιασμός ακόμα στην  Ομοσπονδιακή περιοχή της πρωτεύουσας ειναι άγνωστη η εκτροφή xarz  και δεν λαμβάνουν υπόψη τους το τραγούδι ως αξία… Παρά το γεγονός ότι η  εμπορικη αξια του  καναρίνιου   παραμένει άθικτη. Για το COM-HN, το πρώτο υποκατάστημα της ορνιθολογίας ήταν και είναι το τραγούδι νουμερο ένα στόχος.. Στο COM-HS είναι όλα προς τα πίσω, όπως η αίσθηση ότι το νερό βγαίνει από μια πισίνα. Στο καταλογό τους στο τραγούδι περιλαμβάνουν μονο τα υβρίδια.. Το τραγούδι είναι πολύ πολύτιμο στην Ευρώπη, ειδικά στις ευρωπαϊκές χώρες που αναπτύσσονται. Στην Ισπανία, Juan Antonio Martinez έχει κερδίσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Medina Βόρειο Ημισφαίριο COM 2010, ακολούθησε ο Dietmar Steinmetz στη Γερμανία, και κατά μία έννοια, είναι στην πρώτη γραμμή των χωρών που καλλιεργούν το Harz, όπου πάντα αναγνωρίζει την έμφυτη αξία της κατεύθυνσης shockel είναι η Γερμανία, ακολουθούμενη από τις Κάτω Χώρες, την Αυστρία και την Ιταλία. Χάρη στη Χρήση του Διαδικτύου πολλοί προοδεύουν. Φέτος έχε ιυπάρξει  Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο νότιο ημισφαίριο..

AM: Διατηρεί την καθαρότητα του τραγουδιού το  Harz υπάρχουν  καινοτόμες εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα;

RR: Το τραγούδι του Harz τελειοποίηθηκε σε πολλά. Σήμερα έχουμε τα καναρίνια  Schöckel , Προέρχονται  από τους απογόνους της γενεαλογίας του Albert Siepmann.Ακουλουθει η κατευθυνση gluck ,  με  ποιότητα αλλα  είναι πολύ επικίνδυνη γιατι εύκολα μπορει να χαλάσει η φωνή.

AM:Πιστευετε ότι η εκτροφή  του harz στη χωρα μας είναι σε καλο δρόμο?Άν όχι τι αλλαγές πρεπει να γίνουν?

RR: Παρόλο που μείναμε λιγοι ο συλλογος μας ειναι  καλα προσανατολισμένος στη εκτροφη και διατήρηση του ρολερ και του τραγουδιου του.Χρειαζόμαστε εκπαιδευση στα malinois και παρολο που πειραματιστηκαμε με αυτα , θα πρεπει να μαθουμε περισσοτερα και να παρουσιασουμε και το τραγουδι τους στο κοινό.

AM: Δεν νομίζετε το τραγούδι των καναρινιών στην Αργεντινή είναι τουλάχιστον κάπως κοντά οσον αφορα τη γραμμή αιματος σε αρκετους εκτροφεις?Δεν εχει δλδ κλεισει επικινδυνα το αιμα στην εκτροφη των ρολερ?

RR: Ναι, έχει κλείσει ,επειδή  δεν έχουν υπαρξει νέοι εκτροφέις ,αντιθετα υπήρξαν   πολλοί θάνατοι, το ίδιο ελάττωμα παρατηρείται στη Γερμανία. Αλλά αυτό που περισσότερο υπονομεύει το χόμπι είναι η άγνοια που έχουμε για το καναρίνι που ειναι  τόσο σημαντική..Αυτο θα πρεπει να το καταλαβουν επιτελους οι  ιδρυτες των Συλλογων. Τα χρήματα δεν είναι το πιο σημαντικό, διότι όπως είπα, το καναρίνι ως εμπορευσιμο αγαθο πωλειται σε καλες -φτηνες τιμές και κανεις δε προκειται ποτε να πλουτισει απο δαυτο.. Είναι απαραίτητο μόνο ότι το κοινό, οι άνθρωποι, να ακουνε και να μαθαινουν με  προσοχή. Αυτό απαιτεί περισσότερο χρόνο , αλλά και κατάλληλους χώρους (αίθουσες) ώστε να μπορούν να το εκτιμήσουν. Ένα κουαρτέτο, δηλαδή τέσσερα καναρίνια να τραγουδουν μαζί είναι κάτι συναρπαστικό. Αν δεν το  ακουσετε ποτέ δε θα το μάθετε και ποτε δε θα το εκτιμησετε ..

AM: Νομίζετε οτι η ενδοπαραγωγικη μεθοδος δεν εχει τιποτε να κανει με τη σωστη αναπραγωγη?

RR: Η συζήτηση για την ενδογαμία είναι στείρα. Η επιστήμη έχει προχωρήσει αρκετά για να κατανοήσουμε το φαινόμενο. Η έλλειψη του ήχου προβλήματα, στειρότητα, ασθένειες, κλπ.. εμφανίζονται τόσο στην ενδοπαραγωγική αναπαραγωγή αλλά  το ίδιο και στην   ανοικτή παραγωγη. Αρκεί να πούμε ότι όλα τα καναρίνια Harz δημιουργήθηκαν απο 2-3 αρχικα πουλιά . Το σημαντικό είναι να γνωρίζει πώς να χειριστεί καποιος την ενδοπαραγωγικη μεθοδο.. Στα βιβλία του τραγουδιού αυτο πολυ καλα εξηγειται.Καθε σοβαρος εκτροφέας πρεπει να διατηρεί πάντα μια γραμμή του   θηλυκόυ και μία του αρσενικόυ. Η εμπειρία έχει δείξει  ποιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε, γιατί τα  καναρίνια Harz, το τραγούδι τους, είναι δημιούργημα ενός  ανθρώπου που γεννήθηκε πριν  από 500 χρόνια, επειτα απο συνεχιζομενη επιλεκτικη αναπαραγωγή.

AM: Ποια είναι η σχέση μεταξύ του κλάδου του τραγουδιού και το Σώμα των κριτών και των άλλων  Ομοσπονδιών των καναρινιών;

RR: Νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη άγνοια της δουλειας μας . Η Αργεντινή Ομοσπονδία καναρίνιου  ήταν το πνευματικό τέκνο του μηχανικού Virgilio UCRA Bianchi. ήταν ως επί το πλείστον ομοσπονδια  χρώματος  και διευθύνεται από ανθρώπους που στην αρχή ήρθαν από UCRA και ARA, μετά την Αργεντινή ένωση κτηνοτρόφων Roller , αργότερα από τα μέλη της Λέσχης Roller Argentino, αλλά μεγάλωσε … και εντάσσεται στο πλαίσιο τηςΠαγκόσμιας Ορνιθολογικής Συνομοσπονδία (που προέρχονται από την Ευρώπη το 1957 με την ένταξή του ΔΠΔ. και AI). Βραζιλίας Ορνιθολογική Ομοσπονδίας

Στη  canaricultura είναι πολλοί αυτου που συνήθως ακολουθουν  τη μόδα ..Συνηθως εκτρεφουν οτι πωλείταιι. Έτσι ξαφνικά στη μόδα μπορεί να είναι τα υβρίδια, μέχρι να καταλάβουν ότι δεν πρόκειται να βγάλουν κατι αξιολογο μαζι τους , εκτός από ορισμένες πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Οι δύο ομοσπονδίες διαχωρίζονται για πολλά χρόνια με δύο κύριους παράγοντες, την κατάρτιση των κριτώνκαι τα χρήματα από την πώληση των δακτυλίων. Ποτέ δεν θα μπορούσε να αποφύγει αυτά τα εμπόδια και για τον ίδιο λόγο δεν θα μπορούσαν να ενταχθούν. Η FOA είναι μέρος της COM-HS και τυχαινει περισσότερης αποδοχής. Η ίδια η ιστοσελίδα που έχει τη FOA στη χώρα μας αυξήθηκε κατά σε μέλη κατα το  επίμονο σχέδιο  κάποιου  ο οποίος ήταν πρόεδρος της Αργεντινής Συλλόγου καναρινιών Roller: Geronimo Gonzalez.

AM: Ποιο είναι το μήνυμα που εχετε να δωσετε στους καναρινοφιλους?

Να κανουν  -ακολουθησουν οτι τους αρέσει,είτε ειναι επαγγελματιες ,ειτε ειναιι πωλητες ,ειτε ειναι αγρότες,ειτε είναι  κριτες ,αρεκει να είναι πανω απο ολα Ανθρωποι τηρωντας τις βασικες αρχες και αξιες…Τα υπολοιπα αν δεν ισχυει αυτο ειναι  ασκοπα.

AM: Νομίζετε οτι υπάρχει προθυμία απο τον κόσμο στο να μαθουν για τα χαρζ ,για την εκτροφη αλλα και το τραγουδι τους?

RR:Αν και έχω γράψει 2 βιβλία για τα χαρζ και εχω δωσει ενα σωρο οδηγίες για αυτα ποτε ο οιδιος δεν τις ακολουθησα προσωπικα.Αυτο συμβαινει λογω της προυπαρχουσας εμπειριας μου…Παρολο που υπάρχει βιβλιογραφία πολυ λιγοι την  αγγιζουν με ενδιαφερον αυτη τη γνωση..Η γνωση υπαρχει αλλαδεν υπαρχουν οι σοβαροι μελετητες .Προς το παρον δε βλέπω κατι να  τραβαει κοσμο προς την εκτροφη των ρολλερς .Το αντιθετο συμβαινει  ιστην ευρωπη π.χ Στην ισπανια οπου  υπαρχει πληθωρα εκτροφεων και συγγραματων.οπως αυτου περι της μελετης των χαρζ και μαλινουα «parallel studies between the Harz Roller and Malinois, in 2006, I mean Sebastian Palo War».

AM: Η εικόνα που μας περνας για τα χαρζ στην χωρα μας ειναι  ανησυχητικη , δε νομιζεις οτι ειναι  πρεπον να αρχιζουμε να ανησυχουμε  ?Μην χαθει αυτο το υπεροχο πουλι και το τραγουδι του?

Κατα κοινη ομολογια η πληθωρα βιβλίων ,άρθρων συλλογων ειναι  ικαθαρα σημαδια οσον αφορα την αξια αυτου του πουλιου και την αναπραγωγικη του συμπεριφορα.

Ευχομα ι καποια στιγμη καποιος να υποστηρίξει περεταιρω τη προσπαθεια αυτη .Ευχομαι αυτος ο ανθρωπος που θα ηγηθει της προσπαθειας αυτης να εισαι εσύ.

Αγαπητε μου προσωπικέ φίλε αλλά και φίλε των χαρζ σε ευχαριστώ για το χρόνο που αφιέρωσες στο να ανταλλαξουμε  ιδέες . Αυτος εδω ο ΄χωρος του περιοδικού μας θα είναι πάντα εδω γονιμος  και ετοιμος να φιλοξενησει οποιαδηποτε δουλεια σου για τα καναρινια φωνης

Ευχαριστώ

Thanks Rodolfo

Mario

www. avesmagacin.com.ar

Υ.ΓΗ μεταφραση έγινε μεσα απο τα  αγγλικα που ξερω .Συνχωρεστε με για τυχον λάθη και παραλειψεις(Δ.Γ)

Πρωτότυπο κειμενο:http://www.avesmagacin.com.ar/entrevista-al-profesor-y-criador-de-canarios-de-canto-roller-harz

Advertisements